Snorkkelisukellus

Snorkkelisukellus on ns. perusvälineillä - maski, räpylät, snorkkeli - tapahtuvaa sukeltamista, paineilmalaitetta ei siis käytetä. Snorkkelisukellus soveltuu kaikille, ikään tai fyysiseen kuntoon katsomatta, ja siinä keskitytään lajin perusasioihin.

Jos siirrytään enemmän extreme-urheilun suuntaan, kasvatetaan vaativuutta ja tehdään syvempiä sukelluksia puhutaan vapaasukelluksesta. Myös laitesukelluskoulutukseen sisältyy omana osanaan perusvälinetekniikoiden opettelu.

Suomen Urheilusukeltajain Liitto ry:n jäsenseuroilla ohjatun sukellustoiminnan tarjonta alkaa jo alle kuusivuotiaille. Varsinaisia snorkkelisukelluskursseja aletaan suorittamaan yleensä 7-14 -vuotiaana. Myös aikuisille järjestetään snorkkelisukelluskoulutusta, jonka suosio on viime aikoina ollut kovassa kasvussa.

Vapaasukelluksen alaikärajana on pidetty 15 vuoden ikää, samoin laitesukelluksen.

Turvallisen tavan lajin harrastamiseen oppii aina parhaiten asiantuntevan opettajan järjestämällä kurssilla.

Onko snorkkelisukellus hyvä tapa aloittaa sukellusharrastus?

Snorkkelisukellus on jo sinällään mielenkiintoinen ja paljon toimintamuotoja tarjoava oma harrastuksensa, ja monille ihmisille se onkin se "oma laji". Mitään välttämättömyyttä laitesukelluksen aloittamiseen ei ole, jos ei sitä muuten itse halua tehdä.

Toisaalta laitesukelluskoulutukseen ei esim. ole pääsyvaatimuksena snorkkelisukelluskoulutusta, vaan siellä kurssilla opetellaan laitesukelluksen lisäksi myös perusvälinetekniikoiden perusteet.

Toisaalta ainahan on laitesukelluskurssillakin helpompaa, jos on jo harrastanut snorkkelisukellusta aikaisemmin.

Onko snorkkelisukelluksessa myös kilpailutoimintaa?

Norpparalli on snorkkelisukellusta harrastaville lapsille ja nuorille tarkoitettu leikkimielinen kilpailutapahtuma. Valtakunnallisella tasolla norpparalleja järjestetään vuosittain keväällä ja syksyllä.

Perusvälinevarusteita käyttäviä kilpailulajeja ovat mm. uppopallo ja uppokiekko, joita pelataan aina MM-tasolle saakka. Näistä uppopallo on Suomessa suositumpaa, uppokiekko on oikeastaan vasta tekemässä tuloaan.

Räpyläuinti on jo pidemmälle erikoistunut kilpailulaji, siinä mm. käytetään erikoisräpylöitä. Räpyläuinnista järjestetään kansainvälisiä kilpailuja MM-tasolle saakka, se on myös lajina World Gamesissa.

Harppuunakalastus on eräs kilpailulajeista, siinä käytetään perusvälineiden lisäksi kumilinkoharppuunaa. Sen harrastaminen vaatii kalastuslupaa, ja erilaiset kalastusmääräykset asettavat siihen myös tiettyjä rajoituksia.

Vapaasukelluksen puolella kilpaillaan sekä pituus- että syvyyssukeltamisessa.

31.5.2002