Vapaasukellus

Vapaasukellus on sukeltamista ilman paineilmalaitteita; apuna saa käyttää vain räpylöitä, maskia ja snorkkelia.

Vapaasukelluksen suosio on kovassa kasvussa. Tunne vapaudesta, itsenäisyydestä sekä painottomuudesta ja se, että vapaasukeltaja pääsee hyvin läheiseen yhteyteen veden kanssa houkuttelee jatkuvasti uusia harrastajia lajin pariin.

Omien voimavarojen ja haasteista suoriutumisen kykyjen kokeileminen on aina kiehtonut ihmisiä. Vapaasukellus onkin juuri tässä mielessä hyvin haastava ja mielenkiintoinen laji; menestyäkseen "rajojen etsinnässä" vapaasukeltajan on kehitettävä pelkän fysiikan lisäksi myös henkisiä ominaisuuksiaan, sillä laji vaatii erittäin korkeatasoista keskittymis- ja rentoutumiskykyä.

Kilpailumuotona vapaasukellus on todellista urheilua. Ilman hyvää kuntoa ja kykyä reagoida ruumiin eri signaaleihin pitkät ja syvät sukellukset ovat mahdottomia. On myös erittäin tärkeää tiedostaa omat rajansa sekä riskit, jotka kuuluvat osana lajiin toimittaessa äärirajoilla.

Vapaasukelluksessa voi kilpailla viidessä eri lajissa

Static apnea
Hengenpidätys altaassa tai meressä kasvot alaspäin pinnalla kelluen. Virallinen A.I.D.A:n MM-kilpailulaji.

Dynamic apnea
Pituussukellus horisontaalisesti perusvälineitä käyttäen uima-altaassa tai meressä. Virallinen A.I.D.A:n MM-kilpailulaji.

Constant weight
Perinteisin ja urheilullisin vapaasukelluksen laji. Sukeltaja saavuttaa syvyyden omin voimin ja palaa pinnalle perusvälineillä (maski, räpylät, märkäpuku) ja painovyöllä (samanpainoisena ylös). Virallinen A.I.D.A:n MM-kilpailulaji.

Variable weight
Yhdellä hengenvedolla suoritettava syvyyssukellus. Apuvälineet ovat samat kuin Constant weightissäkin. Alas mennään kelkalla, jonka maksimipaino saa olla 30 kg ja ylös tullaan omin avuin. Köyttä saa käyttää myös apuna. Virallinen A.I.D.A:n MM-kilpailulaji.

No limits
Pohjaan mennään kelkalla, jossa ei ole painorajoitusta. Nousu tapahtuu kelkassa olevalla nostopallolla, joka on kiinnitetty kelkan laskeutumisvaijeriin. Tämä ei ole virallinen A.I.D.A:n MM-kilpailulaji, vaan näytöslaji.

Lisätietoja vapaasukelluksesta löydät Freediving Team of Finlandin nettisivuilta.

29.4.2002