Paineen vaikutukset sukeltajaan

Lähde: Sukellus, Timo Vikman 2000

Ihmisen keho koostuu suurimmaksi osaksi nestepitoisista ja kiinteistä kudoksista, jotka sukellettaessa alaspäin saavuttavat välittömästi ympäröivän veden paineen. Kasvanut paine ei purista niitä kokoon tai muuta niiden normaalia toimintaa mitenkään. Sukeltaja ei siis tunne paineen kasvua tai pienenemistä niin kauan kuin paine vaikuttaa tasaisesti kaikissa osissa kehoa.

Ihmisruumiissa on kuitenkin ilman täyttämiä onteloita kuten keuhkot, välikorvat, nenän sivuontelot ja suolet, joihin saattaa alaspäin mentäessä muodostua alipainetta ja ylöspäin noustaessa ylipainetta verrattuna ympäröivässä vedessä ja samalla onteloiden seinämissä vallitsevaan paineeseen. Jotta paine-eroja ei pääsisi syntymään, on ontelon sisältämän ilmanpaineen oltava sama kuin ympäröivissä kudoksissa ja sukeltajaa ympäröivässä vedessä. Jos paine-eroja syntyy, on seurauksena paine-eron suuruudesta ja sijainnista riippuen vakavuudeltaan erilaisia painevammoja.

Keuhkot
Keuhkot ovat suurin ilman täyttämä ontelo kehossa. Vapaasukelluksessa keuhkot mukautuvat kulloiseenkin paineeseen joko puristumalla kokoon (alaspäin mentäessä) veden paineen painaessa rintakehää ja palleaa, tai laajenemalla nousun aikana takaisin entiseen tilavuuteensa. Tällöin ilmanpaine keuhkoissa vastaa aina ympäröivän veden painetta.

Laitteella sukellettaessa hengitetään aina ympäröivän veden paineista ilmaa, jolloin keuhkot toimivat aivan kuten pinnallakin laajentuen sisään hengitettäessä ja supistuen ulos hengitettäessä.

Välikorvat ja paineen tasaaminen
Välikorvat ja nenän sivuontelot ovat ohuen limakalvon verhoamia pieniä onteloita. Ne ovat jäykkäseinäisiä, eivätkä siten voi puristua kokoon ympäröivän paineen kasvaessa.

Välikorvan erottaa ulkokorvan käytävästä tärykalvo. Välikorvaa yhdistää nieluun korvatorvi eli eustaakkinen putki.

Sukelluksen aikana alaspäin mentäessä ei välikorvien paine tasaudu itsestään, koska korvatorven nielun puoleinen suuaukko toimii kuin suuntaisventtiili sallien normaalisti ilmanvirtauksen vain nielun suuntaan. Jotta välikorvien paine saataisiin tasatuksi, on ilman kuitenkin päästävä kulkemaan nielusta välikorviin.

Välikorvien paine voidaan tasata tekemällä nielemis- tai haukotusliikkeitä. Tätä voidaan tehostaa puristamalla sieraimet kiinni. Paineen tasaantumisen välikorvissa sukeltaja kuulee ja tuntee korvissaan humahduksena.

Nenän sivuontelot
Nenän sivuontelot avautuvat kapeita tiehyitä pitkin nenäonteloon. Sivuonteloiden paine tasaantuu normaalisti itsestään, mutta nuha, vilustuminen tai allerginen reaktio voi tukkia kanavat ja tehdä paineen tasauksen mahdottomaksi.

Hampaat
Hampaiden paikkojen alle tai hampaiden hoitamattomiin juuriin saattaa muodostua ilmaonteloita, jotka aiheuttavat kipuja nousun yhteydessä. Vaivojen parantaminen kuuluu hammaslääkärille.

Maski
Myös sukeltajan maski muodostaa ilmaontelon, jonka paine on tasattava alas mentäessä puhaltamalla maskiin nenän kautta ilmaa aina tarvittaessa. Ellei painetta tasata, kehittyy maskiin alipainetta ja maski tuntuu puristuvan vasten kasvoja sekä silmät tuntuvat pullistuvan kuopistaan. Seurauksena on silmien verestys.

Painevammojen välttäminen
Jos johonkin ilmaonteloista kehittyy alipainetta, se tuntuu viiltävänä kipuna kyseisessä kehon osassa. Sen vuoksi hyvänä yleisohjeena painevammojen välttämisessä voidaan pitää sitä, että laskeutuminen keskeytetään heti lievänkin kivun tuntuessa.

Varomattomasta vapaanoususta laitesukelluksella on seurauksena ylipaineen kehittyminen keuhkoihin. Keuhkot eivät kestä kovinkaan suurta ylipainetta sen jälkeen, kun ne ovat laajentuneet äärimmilleen, vaan repeävät, mikä saattaa aiheuttaa vaarallisen ilmakuplaveritulpan johonkin kehon osaan. Erityisen vaarallinen ilmakuplaveritulppa on aivovaltimossa tai sydämen sepelvaltimossa.

8.2.2002