Kuka voi harrastaa snorkkelisukellusta?

Snorkkelisukellusta pintasukelluksena (eli uidaan pinnassa ja katsellaan maskin ja snorkkelin avulla vedenalaisia maisemia) voi harrastaa jokainen, joka terveytensä puolesta voi harrastaa uimista.

Vähintään auttava uimataito on välttämätön.

Mikäli sukelletaan pinnan alle, tietyt korvaongelmat voivat olla haitallisia. Jos korvien kanssa on ollut ongelmia, ne kannattaa tarkastuttaa lääkärillä.

Vapaasukeltajat tekevät syviäkin sukelluksia, ja niinpä heillä pitääkin olla erittäin hyvä fyysinen ja henkinen kunto.

Miten pääsee alkuun?

Snorkkelisukelluskursseja järjestävät Suomen Urheilusukeltajain Liitto ry:n (SUSL) jäsenseurat, joita on yli 200 eri puolilla Suomea. Seuroista löytyy tietoa mm. tältäkin www-sivustolta, myös paikallisesta uimahallista voi kysellä siellä toimivista sukellusseuroista.

Kursseilla opitaan snorkkelisukellusvälineistä, sukeltamiseen liittyvistä turvallisuustekijöistä, hieman fysiikasta ja fysiologiasta, ja opetellaan käytännön harjoitusten avulla oikeat, tehokkaat ja turvalliset perusvälinetekniikat.

Missä voi snorklata?

Snorkkelisukellus on uimiseen rinnastettava liikkumismuoto, joten jokamiehen oikeuden nojalla sitä saa harrastaa kaikkialla missä uimistakin.

Snorkkelisukellus tarjoaa erilaisia mahdollisuuksia jokaisen omien mielenkiinnon kohteiden mukaan. Voi sukeltaa pintasukellusta tai matalia sukelluksia rantavedessä. Kokemuksen, kunnon ja koulutuksen kasvaessa voi tehdä syvempiäkin sukelluksia.

Suomessa on niin paljon järviä, kaikki erilaisia vaihdellen kirkasvetisestä hiekkapohjaisesta aina ruskeaan humusvoittoiseen veteen, että erilaisten ympäristöjen ja vaihtelevien vedenalaisten maisemien tutkimiseen on lähes rajattomat mahdollisuudet.

Kuinka lajia voi harrastaa Suomen viileässä kesässä?

Jos haluaa olla vedessä pitempiä aikoja kuin mitä tavallisella uintireissulla viipyisi, aloittaa aikaisemmin keväällä ja jatkaa myöhempään syksyyn märkäpuku on erinomainen hankinta.

Märkäpuvun hinta riippuu mm. siitä, miten paksua materiaalia siinä on käytetty (paksumpi on tietenkin lämpimämpi). Jos on tuuria, kaupan henkarista löytyy sopiva puku, mittatilauspuku on aina kalliimpi. Pukujen hinnat vaihtelevat n. 170 - 500 euron välillä.

Koska lapset ja nuoret kasvavat nopeasti ulos puvuistaan, heidän pukujaan on myös paljon saatavilla käytettynä, ja ne ovat usein erittäin hyvässä kunnossa, koska niitä ei ole ehditty käyttää loppuun ennen kuin ne ovat jo jääneet pieneksi.

30.5.2002