Perusvälineet

Snorkkelisukelluksessa tarvitaan varusteiksi vähintään maski, räpylät ja snorkkeli. Ne ovat jokaiselle lajin harrastajalle henkilökohtaisia varusteita, joiden pitää olla juuri itselle sopivia. Varusteet kannattaa hankkia sukellusliikkeestä, josta saa asiantuntevaa palvelua ja henkilökunta auttaa sovittamisessa ja sopivien varusteiden valinnassa. Myös myytävien varusteiden hyvästä laadusta voi varmistua paremmin, kun asioi sukeltamisen erikoisliikkeen kanssa.

Maski
Hyvässä maskissa on lämpökarkaistu lasi, jolloin ei tarvitse pelätä mahdollisen rikkoutumisen myötä syntyviä sirpaleita. Maskissa pitää olla mahdollisimman laaja näkökenttä, ja sen ilmatilavuuden pitää käyttömukavuuden takia olla mahdollisimman pieni. Maskin tiiveys on ehdottomasti sen tärkein ominaisuus, ja niitä valmistetaankin runsaasti eri mallisia, joista sovittamalla jokainen löytää juuri omiin kasvonmuotoihinsa tiiviisti istuvan maskin.

Silmälasien tarvitsija voi käyttää piilolaseja (mieluummin halpoja kertakäyttöisiä sen varalta jos ne pääsevät vedessä huuhtoutumaan karkuun) tai tiettyihin maskeihin on myös mahdollista saada optisesti hiotut linssit.

Maskien hinnat alkavat n. 35-40 eurosta

Snorkkeli
Snorkkeli on yksinkertainen putki, joka kiinnitetään maskin remmiin, ja siinä on hampaiden väliin tuleva suukappale. Snorkkeleiden hinnat alkavat n. 10-20 eurosta.

Jos haluaa absoluuttisen varmuuden varusteiden sopivuudesta, kannattaa pyytää sukellusliikkeestä mahdollisuus kokeilla niitä kerran uima-altaassa. Samalla on tietenkin itse hyväksyttävä se mahdollisuus, että saattaa saada jonkun kertaalleen kokeilemat varusteet.

Mikäli aikoo snorkkelisukeltaa avovedessä tarvitsee myös märkäpuvun ja puukon.

Räpylät
Räpylöitä on kahta eri perustyyppiä. Ns. umpikantaräpylässä on kokonainen kenkäosa, joka istuu tiiviisti paljaaseen jalkaan. Umpikantaräpylä on yleensä kevyempi potkia, ja se soveltuu erinomaisesti uima-altaassa käytettäväksi tai etelän lämpimiin vesiin. Suomen avovesissä se on liian kylmä käytettäväksi pitempiä aikoja.

Ns. avokantaräpylässä on jalkaterällä avara tasku ja kantapään taakse tuleva kiristysremmi. Avokantaräpylä on pääasiassa tarkoitettu käytettäväksi sukelluspuvun kengän kanssa, ja se on myös hiukan raskaampi potkia kuin umpikantaräpylä.

Molemmista räpylätyypeistä on saatavilla sekä pehmeämpiä että jäykempiä versioita, joista valitaan omaan jalkaan ja omalle potkulle sopivat.

Yleensä ne sukeltajat, jotka sukeltavat paljon sekä uima-altaassa että avovedessä hankkivat sekä avo- että umpikantaiset räpylät.

Avokantaräpylöiden hinnat alkavat n. 70-80 eurosta, umpikantaräpylöiden 35-45 eurosta.

30.5.2002